• Головна
  • Никопольчан поздравляют с Успенским постом
11:37, 17 серпня 2015 р.

Никопольчан поздравляют с Успенским постом

На Маковея начался Успенский пост, который длится две недели. Издревле он считался самым приятным и легким, потому что основу постного стола составляют овощи и фрукты нового урожая. При этом необходимо помнить о духовной составляющей, ведь  если обращать внимание только на еду - пост превратится в диету.

Дорогі мешканці нікопольського краю! 14 серпня для нас, для усіх православних християн, розпочався Успенський піст. Цей піст настає через місяць після Петрового посту. Піст започатковано перед великими святами Преображення Господнього та Успіння Божої Матері і триває два тижні до 28 серпня – дня Успіння Божої Матері, тому і називається Успенським. Але у зв’язку з тим, що Успіння Божої Матері в цьому році випадає на п’ятницю, то Свята Православна Церква в цей день благословляє до вживання лише рибу. Оскільки п’ятниця є пісним днем.
Успіння – це благочестива назва смерті і переходу у вічність. Смерть – це немов друге народження для безкінечного життя.
Християни – це люди, які вірять у Воскресіння Христове та життя вічне. І якщо до Свята Воскресіння нас веде Великий піст, то піст Успенський – це час замислитися над питаннями життя і смерті. Це час особистої молитовної і світоглядної підготовки до переходу у Вічне Життя, до якого невпинно рухається земне життя кожного з нас. Кожна людина стикається зі смертю інших людей. Спочатку це бабусі і дідуся, потім батьки, потім друзі і знайомі, а іноді і незнайомі люди. На жаль, трапляється, що життя людини обривається на самому її початку, і тоді батьки оплакують втрату дітей.
І якщо у мирний час такі випадки є поодинокими, то під час війни, яка розгорілася на Сході нашої країни, ми майже щодня отримуємо повідомлення про загибель наших воїнів і мирних громадян. Саме тому під час цьогорічного Успенського посту є велика потреба у додатковій молитві за упокій усіх, кого забрала ця безглузда війна, та реальній доброчинності по відношенню до родин, які втратили своїх дітей, матерів, чоловіків і батьків.
На другому тижні посту, 19 серпня, буде свято Преображення Господнього (Другий Спас) – як нагадування, що наше життя має змінитися (преобразитися) у відповідності до нашої віри. А завершиться піст 28 серпня, в день Успіння Божої Матері – як нагадування, що і на нас чекає зустріч з Христом у Вічності. Нагадаю також, що цей піст – суворий. Ми утримуємося в ці два тижні і від м'яса, і від риби, і від молочного. Але, влітку, маючи великий достаток фруктів та овочів – це зовсім не складно, а навпаки корисно і приємно для організму.
У свято Преображення Господнього за церковним Статутом дозволяється на трапезі риба. З цього дня по понеділках, середах і п’ятницях у харчування обов’язково входили плоди нового врожаю.
Піст духовний тісно поєднується з постом тілесним, на зразок того, як наша душа поєднується з тілом, проникає в нього, оживлює і робиться з ним одним цілим.
Сутність посту висловлена в церковній пісні: «Якщо, душе моя, утримуєшся від страв, а від пристрастей не очищаєшся, – даремно радіємо неспоживанням: тому що, якщо піст не принесе тобі виправлення, то зненавиджена будеш Богом, як фальшива, і уподібнишся злим демонам, котрі ніколи не їдять».
А ще, ми пам’ятаємо, що під час посту буде найбільше державне свято нашої країни – День Незалежності. І тут немає суперечки між святкуванням і постом. Більше того, стояння на посту, оборона країни, самопожертва – це те, що особливо потрібно нашій країні і народові під час зовнішньої агресії і внутрішніх конфліктів. А піст релігійний якраз і виховує ці чесноти, які людина розкриває під час випробувань долі.
Будемо ж молитись під час Успенського посту за мир у нашій країні та за мир в родинах, щоб Господь помилував нас і дарував мирне Небо над головою і рідну землю під ногами!

Підготував ієродиякон Меркурій (Скороход)

Прес-служба Нікопольського благочинн УПЦ Київського Патріархату

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...